ADD en niets bereiken met Binaural beats- en goede voornemens voor aankomende week enzo.

 

 

F8F59C44-2812-4E01-B516-A275CE3A3754

Yep, morgen is het weer monday funday. Én het begin van ons experiment om meer “niets” te genereren in een hoofd dat altijd vol zit. En dan bedoel ik niet alleen het hoofd van mijn ADD tiener, maar inmiddels ook van mijzelf.

Enfin, zoals je weet zijn mensen met ADD geweldig in super veel dingen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat zij:

– Uitgerust zijn met super powers aka Hyper Focus en scherpe intuïtie.
– een zeer goed inlevingsvermogen hebben.
– veel empathie kunnen tonen.
–  zaken vlot vanuit alle perspectieven kunnen bekijken.
– zeer creatief zijn.
– zeer gedreven zijn in interessante zaken.
–  graag een uitdaging aangaat.
– een goed gevoel voor humor hebben.
– beschikken over enorm veel doorzettingsvermogen.
– zich snel over kritiek heen zetten.
– niet opgeven als iets de interesse heeft gewekt.
– een boven gemiddeld ontwikkeld perceptuele vermogen hebben.
– doortastend zijn.

puberbrein feitjes

Oke, feitelijk zijn een aantal dingen nog niet optimaal ontwikkeld bij hem. Kan ook niet.

Zijn puberbrein is ( net als zijn lichaam) nog volop aan het veranderen en groeien.

De hersengebieden ontwikkelen zich namelijk niet gelijkmatig, maar van achteren naar voren. Dus de frontale kwab als laatste.

Leuke hieraan is dat dit gebiedje  verantwoordelijk is voor planning, herkennen van consequenties van bepaalde acties, het kiezen tussen twee verschillende acties, het onderdrukken van sociaal niet wenselijke reacties en het identificeren van verschillen en overeenkomsten tussen verschillende situaties.

Mr. Orbito

De orbitofrontale cortex is hierin een hele interessante. Dit gebiedje achter de oogkassen (orbito) is verantwoordelijk voor de regulering van emoties en sociaal gedrag.

2E1821D3-13B9-4AC5-8245-0A074488F56D

Voor het gemak noem ik dit gebiedje even Mr. Orbito. Het tonen van empathie bijvoorbeeld of het vermogen eigen gedrag af te remmen, is zo erg iets voor mr. Orbito.

Omdat biologische psychologie mijn lievelingsvak is, zit ik aardig in de theorie hierachter. Dus excusez moi als ik nu even te ver ga.

Maar ik ga nog even door, want het geeft wel een verklaring voor het gedrag van “de puber”.

En een verklaring voor iets vinden geeft vaak begrip. En geloof me, om het op een relaxte manier, als moeder uit te houden met een puber, is begrip je beste vriend.

Dus komt het je bekend voor als een puber totaal niet geïnteresseerd is hoe het vandaag nou eens met jou gaat? Of overziet de puber in jouw leven, niet altijd dat zijn/haar gedrag echt te ver is gegaan?

Dat is dus die mr. Orbito die de verbindingen tussen de andere hersendelen nog niet echt geoptimaliseerd heeft.

Kan jij je af en toe ook puberaal gedragen?

Wellicht is er iemand in je omgeving ooit wel eens aangeschoten geweest? Of ben je zelf wel eens aangeschoten geweest? Of zullen we het even in het midden laten?

EF10E8CA-5DE9-4CD0-824F-8E45D6A8098D

Punt is, op het moment dat “iemand” flink aangeschoten is, dan wordt er eigenlijk een soort van puberbrein gecreëerd.

Want alcohol werkt net andersom op je hersenen. Dus niet van achter naar voren ( zoals de ontwikkeling van de hersenen) maar van voor naar achter.

Dus de frontale kwab gaat als eerste minder functioneren na het gebruik van alcohol. Met andere woorden kapt Mr. Orbito met werken als het cocktail time is. Dus remming? ho maar! Wel, lekker heppie de peppie (soms roekeloos) een feestje vieren.

Ongeacht wat de omgeving denkt btw, want daar heeft hij geen oog voor.

Nou, welkom in het leven van een puber. Een puber schakelt alleen niet met opzet mr. Orbito uit…

Hopelijk kun je nu wel een beetje begrip opbrengen?

Oke, het begrip is er, wat nu?

Nu is er begrip, maar begrip alleen veranderd niet perse de gehele situatie. Want met alle begrip, elke dag functioneren als de externe frontale lob, van je puber?Dat werkt niet.

Tenminste niet voor jezelf en uiteindelijk ook niet voor je puber.

Daar komt nog eens bij, dat de puber in mijn leven, los van zijn eerder genoemde super powers, vast loopt op sommige vlakken in zijn leven.

En dan voornamelijk door gebrek aan algemene focus en rust in het hoofd.

Dus twee dingen gaan ons beiden meer rust bezorgen.

1. “Iets” om beter te leren plannen, ook al functioneert mr. Orbito zwaar matig.

2. “Iets” wat een moment van “niets” creëert in het hoofd. Zodat er meer ruimte is om dingen te overzien, beter te concentreren en te focussen. En dan bedoel ik vooral op de zaken die ogenschijnlijk wat saaier zijn, zoals huiswerk, tentamens leren, taken in huis etc.

Studieplanner

Zo heb ik ter voorbereiding voor de aankomende week, een studieplanner voor mijn zoon ontworpen.

Niet omdat ik zoveel tijd heb om grafisch te knutselen, of omdat ik denk dat ik het beter kan. Maar omdat de meeste studieplanners er gewoonweg te druk uitzien of geen ruimte overlaten om tekeningetjes in te verwerken (handig voor de beelddenkers onder ons).

Verder nemen de meeste studieplanners een volledige week als uitgangspunt. Ik neem de maandag tot de vrijdag als uitgangspunt.

Waarom? Omdat het weekend voor ontspanning is en het leven uit meer bestaat dan alleen studeren. Verder heb ik een checklist en een mindmap in de planner verwerkt.

IMG_0059

IMG_0473

IMG_0474

En m.b.t. punt 2,  kwam ik na wat zoekwerk op binaural beats. 

Wat zijn Binaural beats dan? En wat heeft dit met ADD te maken?

Hoe werkt binaural beats? Door middel van geluid kun je je hersenstam stimuleren. Er worden twee verschillende ritmische frequenties afgespeeld, voor elke oor één.

De bedoeling hierachter is dat je hiermee bepaalde hersengolven activeert. Het verschil tussen de tonen in je rechter en linkeroor zorgt ervoor dat het brein een verschiltoon genereert. Dit is als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar gelijkende) tonen in het linker- en rechteroor. Kantnoot, het werkt alleen als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

verschillende hersengolven, verschillende staat van zijn.

Net als muzieknoten verschillende toonhoogtes hebben, hebben je hersengolven dit ook. We noemen dat frequenties en dat is het aantal golfjes ofwel trillingen per seconde. Je brein bestaat uit verschillende hersengolven. Wetenschappers hebben ontdekt dat er verschillende hersengolven zijn. De bekendste en belangrijkste hersengolven zijn de zogenaamde beta-, alfa-, theta-,gamma en deltagebieden.

Van deze hersengolven wordt verondersteld dat ze overeenkomen met verschillende staten van bewustzijn.

75067DDF-839F-49B2-9507-97899CB771D8

Je kunt het voor verschillende doelen gebruiken; bijvoorbeeld voor focus en alertheid, maar ook voor meer ontspanning en beter slapen.

Met name de frequentie van de Alfa hersengolven zijn het meest interessant als je alertheid, focus en concentratie wil. Die bevinden zich tussen de 7,5 en 12,5 Hertz. Dit is de ideale leerstaat van je hersenen.

Voor ontspanning rust in het hoofd, gevoel van innerlijke vrede zou de theta weer meer geschikt zijn. Uiteraard zijn de verschillende hersengolven op verschillende manieren te stimuleren. Zo is mediteren ook een manier om een theta of zelfs bij ver gevorderden een gamma hersengolf te creëren.

Aangezien de binaural beats tactiek op een redelijke passieve manier (je hoeft er niets voor te doen) effect zou moeten hebben (link naar wetenschappelijke onderzoeken onderin). Denk ik dat het een prima manier is om zo de spits af te bijten, met onze zoektocht naar niets.

Hoe kun je aan de slag met binaural beats?

Dat kan op 3 manieren.

App, zoals ‘Binaural Beats’
Youtube of Spotify
Brain.fm

Wij proberen het (beiden) de aankomende week uit, en houden je op de hoogte van de positieve en/of negatieve effecten.

 

Onderzoeken naar binaural beats:

http://www.golvenvandegeest.nl/wetenschappelijke-geschriften-over-de-breinritme-methode.html

Meer lezen over meer rust en “niets” genereren in het hoofd lees dan hier meer:

Meditatie voor groentjes-8 simpele tips voor beginners

meer lezen over ons experiment?

Niets bereiken met ADD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie